top of page

10 tips waar je écht op moet letten bij het uitzoeken van jullie trouwfotograaf!


Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd, en de datum staat vast. Het plannen van jullie bruiloft kan nu echt beginnen! Met volle moed gaan jullie te werk. Vaak wordt als eerst de trouwlocatie gezocht en de jurk en dan: de fotograaf. Al snel kom je een hele waslijst tegen met tientallen fotografen. Hoe weet je nu welke fotograaf bij jullie past? Als bruidsfotograaf heb ik een paar goede tips voor jullie waar je op kan letten.

1. De stijl van de fotograaf

Ieder bruidspaar heeft een eigen smaak en elke fotograaf een eigen stijl. De ene fotograaf fotografeert heel licht en romantisch, de andere dark & moody. Weer een andere zal jullie huwelijk fris en kleurrijk vastleggen. Waar houden jullie van? Niet alleen de nabewerking is belangrijk, maar ook de soort foto's die gemaakt worden moeten je aanspreken. Zo fotografeert de ene fotograaf alleen geposeerde plaatjes, de andere weer heel losjes en journalistiek. De ene fotograaf fotografeert alle details op jullie bruiloft, de andere zal zich richten op de emoties van de gasten, het bruidspaar en de bruidskindjes. Bekijk van te voren het uitgebreide portfolio van de fotograaf om te zien of de foto's écht bij jullie passen. Kijk niet alleen naar de reportage maar ook naar aankleedfoto's en foto's van het feest.

2. Professionaliteit van de fotograaf

De bruidsauto is terug gebracht naar de garage, de bloemen zijn na een paar weken wel vergaan en de jurk zal je niet elke vrijdagavond aantrekken. Daarom is het belangrijk dat de fotograaf echt 100% weet wat hij/zij doet, en dat je over 50 jaar de foto's kunt laten zien aan je (achter)kleinkinderen. Een bruidsfotograaf die dit werk voor de kost doet, heeft over elk scenario nagedacht. Er zijn momenteel duizenden bruidsfotografen in Nederland. Maar wanneer heb je met een professional te maken? Je wilt niet dat er iets misgaat met de foto's.

Een fotograaf is ook maar een mens, dus heeft een professional altijd back-up geregeld. Je wilt niet dat je de avond ervoor een belletje krijgt van de fotograaf dat hij/zij niet komt opdagen vanwege ziekte, oid. STRESS!! Gelukkig zit ik ook bij een netwerk aangesloten van professionele top fotografen. Zo kunnen wij in noodgevallen altijd op elkaar terug vallen!

3. Is de apparatuur van de fotograaf goed?

Er zijn tal van camera's op de markt te verkrijgen. Van compact camera's, instap camera's met crop sensor en professionele full-frame camera's. Ik schiet zelf met twee professionele camera's op een bruiloft. Waarom twee? Het is gelukkig nog nooit gebeurd, maar: stel je voor dat de camera er ineens mee ophoud om wat voor reden dan ook. Dan kan ik altijd terug vallen op mijn back-up materiaal wat ik mee heb. Nog een voorbeeld: Ik hoor vaak iemand zeggen: 'Ome Henk heeft ook een goede camera, zo'n spiegelreflex. top foto's!' Het zijn ook prima camera's maar voor een belangrijke dag, zoals jullie bruiloft, wil je toch zekerheid. Je wilt dus iemand die alle ins en outs van zijn camera kent. Daarnaast heeft een professionele fotograaf altijd back-up apparatuur paraat. Ze werken met meerdere camera's en verschillende lenzen voor elke situatie.

In de camera's zitten twee kaartsloten waar de foto's tegelijk worden opgeslagen. Ik schiet zelf ook altijd met twee camera's en dus 4 geheugenkaarten voor extra veiligheid voor jullie bruidsfoto's! Safety first!

4. De klik met je fotograaf

Ik hoor je denken: ik hoef toch geen vrienden te worden met de fotograaf? Hij/zij komt op mijn bruiloft werken, levert mij de foto's aan en we zien elkaar niet meer. Ja, maar het is ontzettend belangrijk dat je je als bruidspaar op je gemak voelt als de fotograaf bezig is met het fotograferen van de voorbereidingen. Sta je daar, jezelf in je jurk te hijsen met een wild vreemde in de kamer. Ongemakkelijkheid ten top als je geen klik hebt met iemand! De fotograaf kan de meest prachtige foto's schieten, maar als jullie als bruidspaar je ongemakkelijk voelen dan is dat 100% terug te zien tijdens een bruiloft en bij het eindresultaat. Zonde!

5. Pinterest

Ooh, I love Pinterest! De meest fantastische plaatjes komen voorbij. Mijn vriend en ik hebben nog geen trouwplannen, maar ik weet al hoe mijn droomhuwelijk eruit komt te zien hoor! Maar, de realiteit is vaak wel anders. Hoe komt dat? Pinterest schept vaak een erg romantisch beeld van de werkelijkheid. En dat is heerlijk om bij weg te dromen. Vaak zijn het fotos van fotografen die hebben meegewerkt aan een styled-wedding shoot. Verschillende leveranciers trekken alles uit de kast voor dé perfecte plaatjes van hun producten. Ook staan er vaak foto-ideetjes op voor tijdens de reportage. Het is natuurlijk leuk om een aantal ideeën te hebben, bespreek jullie wensen tijdens het kennismakingsgesprek (punt 5.) Laat de bruidsfotograaf ook zijn/haar eigen inbreng hebben! Bruidsfotografie is een heel creatief vak en een goede fotograaf speelt in op jullie wensen en draagt zelf ook creatieve ideeën aan. En het meest belangrijke is nog wel, los laten. stel dat je een hele toffe buiten bruiloft hebt, maar uitgerekend die dag regent het. dan zal de sfeer op de foto's ook anders zijn. pin je er niet te veel op vast. Maar een professioneel trouwfotograaf weet in elke situatie goed te handelen!

6. Kennismakingsgesprek met je trouwfotograaf

Ik hou zelf enorm van een persoonlijk gesprek. Zo kunnen jullie als bruidspaar een paar demo trouwalbums bekijken, alle vragen stellen die je hebt en kan de fotograaf met je mee denken over jullie wensen voor jullie bruiloft. Als je zeker wilt weten dat er een klik is, dat je fotograaf professioneel is en dat je tevreden bent met het eindproduct is een kennismakingsgesprek essentieel.

7. Schrijven met licht.

Het belangrijkste van fotografie is licht. Zonder licht, geen foto. Dus een goede fotograaf weet ook in elke situatie een oplossing voor moeilijke lichtomstandigheden. Ik werk zelf met losse flitsers, die ik op afstand kan bedienen. Zo kun je als fotograaf zelf bepalen welk onderwerp juist belicht wordt, zonder dat er rare schaduwen in het gezicht van het bruidspaar vallen. Fotograferen met weinig licht zonder alles plat te flitsen is een enorme kunst. Tijdens het feest fotograferen is dus totaal iets anders als een reportage overdag. Vraag zeker aan de fotograaf wat hier de mogelijkheden zijn!

8. De investering

Veel bruidsparen vinden het kostenplaatje voor een bruidsfotograaf wel een dingetje. Bedenk je wel dat de foto's uiteindelijk de enige tastbare herinnering zal zijn aan jullie speciale dag. Het verschilt enorm per fotograaf wat de investering is voor een bruiloft. Zo zal een hobbyfotograaf misschien €350 vragen, maar een professional vraagt veel meer. De verschillen komen natuurlijk door o.a. dat de professional kosten moet afdragen voor zijn/haar bedrijf. Naast de 21% btw, moet de bruidsfotograaf ook 30% inkomstenbelasting betalen. Daarnaast nog de camera's lenzen, flitsers, etc. Na de bruiloft gaat het pas echt beginnen voor de fotograaf. Uitzoeken, selecteren, bewerken. Daar gaan een hoop uren in zitten als je gemiddeld 5000 foto's per bruiloft schiet. Ik kan me voorstellen dat als je de offerte van de fotograaf ziet, even moet slikken. Maar als je berekent wat het totale uurloon is, dat dit juist heel reeël is!

9. Hoe krijg je de foto's aangeleverd?

Er zijn veel manieren om de foto's aan te leveren. Een jaar of 10 geleden waren foto's op CD hot, 5 jaar geleden kwam de usb en wetransfer. Ook hier weer geldt het spreekwoord: Elk voordeel heeft z'n nadeel. De ene usb is de andere niet, en hoe vreselijk zou het zijn dat je usb een defect krijgt met daarop al je trouwfoto's! Ik krijg er alleen al nachtmerries van als ik eraan denk. Via Wetransfer kan het zijn dat de foto's kwaliteit verliezen als ze van de ene naar de andere server verstuurd worden. Het is dus belangrijk dat de trouwfotograaf zorgt voor een goede back-up.

Naast dat je de foto's bij mij standaard aangeleverd krijgt in een luxe trouwalbum, krijg je de foto's ook op een usb. Zelf maak ik een backup op een hardeschijf en in de cloud. Zo neem ik geen enkel risico om de trouwfoto's kwijt te raken!

10. Geniet!

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je hoofd nu op hol is geslagen van al deze informatie. Je ziet dat er dus meer bij komt kijken dan alleen maar op een knopje drukken ;) Ik kan er natuurlijk nog veel meer over vertellen, maar dat bespreek ik liever met jullie tijdens een kennismakingsgesprek met een kop goede koffie en een stuk appeltaart! De conclusie van dit blog: Lees je goed in, zorg dat de fotograaf echt weet wat hij/zij doet, zodat jullie het los kunnen laten en jullie 100% kunnen genieten van en met elkaar!

Je hebt nu een kijkje kunnen nemen in de keuken van Lizette Fotografie als Trouwfotograaf. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn uitgebreide portfolio, plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek! Ik beantwoord je vragen met veel plezier en laat jullie graag een gehele bruiloft van A tot Z zien in een van mijn demo albums. Heel veel succes met de voorbereidingen van jullie huwelijk, en misschien tot snel!

Liefs, Lizette

258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page